Region Örebro läns webbplats för regional utveckling

Kalender
Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Vad händer i omställningen till nära vård?

Veröffentlicht: 2025-05-19 16:46

31 mars var det dags för den årliga uppföljningen där regionerna och kommunerna redovisar arbetet inom ramen för god och nära vård under föregående år för Socialstyrelsen.

tecknat barn med nalle

Berätta om utvecklingen av den nära vården med primärvården som nav. Har omställningen fått effekt för patienter och invånare?

- I redovisningen till Socialstyrelsen finns många exempel där hälso- och sjukvården, ofta i samverkan med kommunerna eller andra aktörer, utvecklar den nära vården så den konkret kommer patienterna och invånarna till del, säger Jan Sundelius som är samordnare för omställningen till nära vård i Region Örebro län.

Tre områden som var i fokus 2024 och som Jan Sundelius vill lyfta lite extra är obesitas hos barn, fall och frakturer hos äldre, och SPOT-team inom psykiatrin:

Minska obesitas hos barn

För att förebygga obesitas hos barn pågår ett utvecklingsarbete med många aktörer inblandade. För regionen samordnas arbetet av primärvårdens barnhälsovård. Utvecklingsarbetet bedrivs i ett internt och ett externt spår.

I det externa spåret har en Mat- och rörelsesatsning i förskolan startat. Satsningen är ett samarbete mellan Region Örebro län, RF-SISU och Generation PEP. Två heltidsanställda projektledare leder arbetet. Örebro län är det första länet med sådan satsning i samtliga kommuner.

Läs mer om Generation Pep

För 2025 planeras internt gemensam levnadsvaneutbildning för all personal inom barnhälsovården, mödrahälsovården och elevhälsan i hela länet, som sedan kommer att bli återkommande för ny personal.

Minska fall och frakturer hos personer 65 år eller äldre

Läs mer om samarbete i team för att förebygga fall och frakturer

Osteoporosskolan, som startade våren 2023, består av tre tillfällen med lektioner om osteoporos, risk- och skyddsfaktorer, frakturer, fallprevention, hälsosamma levnadsvanor och träning för bättre balans och styrka. Skolan leds av fysioterapeuter.

Utvärderingen våren 2024 visade signifikanta förbättringar i balans och styrka hos deltagarna, som hade en medelålder på 76 år.

Under 2024 fanns skolan på 16 av länets 30 vårdcentraler, och patienterna kunde delta där det fanns plats. Varje skola tog emot 8–14 deltagare, och totalt hölls över 40 skolor i länet. År 2025 kommer fler vårdcentraler och två privata enheter att erbjuda osteoporosskola.

Under året har ett projekt gällande osteoporospatienter inletts. Projektet går under namnet "En fraktur är nog – frakturförebyggande samverkan" och involverar hela vårdkedjan i hälso- och sjukvården. Projektet, som sker i samverkan mellan specialistvård och primärvård, handlar om att genom läkemedelsbehandling till patienter över 65 år med benskörhetsfraktur förebygga ytterligare frakturer.

SPOT-team inom psykiatrin

I oktober 2023 startade Specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam SPOT Norra länsdelen sitt arbete i projektform. Redan efter ett halvår påvisade projektet så pass goda resultat att Hälso- och sjukvårdsnämnden fattade beslut att permanenta SPOT som den mobila vårdform som psykiatrin ska använda och att breddinföra SPOT i övriga tre länsdelar. Målet med SPOT är att minska behovet av sjukhusvård genom att erbjuda vårdinsatser nära patienten i ett tidigt skede av sjukdomsförsämring och i samband med hemgång från heldygnsvård. Vården ges i samverkan med patient och närstående i en trygg och stödjande miljö.

Läs mer om SPOT

Fler goda exempel nära invånaren

  • Stärka språkutveckling hos barn, exempel
  • Backa barnet
  • Bildstöd, barn- och ungdomshabiliteringen
  • Hälsosamtal
  • Digitala ingångar – 1177 direkt
  • En bättre sammanhållen process vid kognitiv svikt och demenssjukdom
  • Utveckling vårdsamordnare
  • Förbättra in- och utskrivning från sjukhus
  • Särskilt medicinskt omhändertagande – personer med funktionsnedsättning

Enligt nationella uppföljningar samverkar regioner och kommuner bättre, men det är längre till målen om ökad kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet.


Vad är din bild av omställningen till nära vård i Region Örebro län?

- Att det är tydligt i Region Örebro län att omställning till nära vård är något som berör hela hälso- och sjukvården, och inte bara primärvården. Omställningen till nära vård är ett område där vi rör oss stadigt framåt, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

 
Vad är på gång i Region Örebro län för att stödja och öka takten på omställningen?

- De flesta av de övergripande aktiviteterna i förvaltningen som bland annat handlar om stärkt kompetensförsörjning, 1100 listade per läkare i primärvården, kloka kliniska val samt införande av fakta- och behovsstyrd vård är väsentliga för att klara av omställningen, säger Jonas Claesson.

Statsbidrag till regioner i syfte att utveckla en god och nära vård med fokus på primärvården 2025

- Nytt för i år är statsbidrag genom förordning från Regeringen i stället för överenskommelse mellan Socialdepartementet och SKR. Det är liknande fokusområden som tidigare, och tydligare avgränsning mot hälso- och sjukvård med fokus på primärvård, säger Jan Sundelius.

Pengarna får användas till insatser som avser
1. kontinuitet i primärvården, inklusive fast läkarkontakt,
2. tillgänglighet i primärvården,
3. förebyggande och hälsofrämjande arbete i hälso- och sjukvården,
4. habiliterande och rehabiliterande arbete i hälso- och sjukvården,
5. personcentrering av hälso- och sjukvården,
6. planering och samverkan mellan kommun och region för hälso- och sjukvården,
7. kompetensförsörjning och arbetsmiljö i primärvården,
8. utveckling av primärvården i landsbygd och glesbygd.

Mer information finns på Socialstyrelsens sida för statsbidraget
God och nära vård - Socialstyrelsen

Mer information

Läs mer om omställningen till nära vård. 
 

Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Montag, 19. Mai 2025

[Missing text '/views/shared/parts/searchresultbrowser/browseResults' for 'German']