Vi hjälper dig att spara energi och pengar! Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, föreningar, organisationer samt små och medelstora företag. Rådgivningen kan ske per telefon, digitalt möte, e-post eller genom ett personligt besök.
I Örebro län finns fyra energi- och klimatrådgivare, som är anställda av länets kommuner, samordnas av Region Örebro län och finansieras av främst Energimyndigheten. Kontaktuppgifter till energirådgivarna finns längst ner på sidan.
Energi- och klimatrådgivarna i Örebroregionen: Magnus Reidén, Thomas Giege, Timo Kuru, Mats Brengdahl
Vi kan ge dig råd om:
- hur du minskar kostnaderna för hushålls- och fastighetsel
- vilket värmesystem som passar ditt hus, ditt företag eller din fastighet bäst
- hur du går tillväga om du vill installera solceller
- hur du installerar laddbox för elbil
- hur du planerar för låga energikostnader om du ska bygga nytt eller renovera
- vilken typ av belysning du kan välja i stället för glödlampor
- hur du kan minska kostnaderna för transport
- vilka bidrag som finns att söka och mycket mer.
Här kan du läsa mer om oss, vad vi har för bakgrund och hur en vanlig dag kan se ut för en energi- och klimatrådgivare.
Magnus Reidén är energi- och klimatrådgivare i Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro kommun. Innan Magnus började jobba som energirådgivare arbetade han under flera år på bank. Han har också under de senaste tio åren arbetat med att utföra energideklarationer och energibesiktningar och är certifierad energiexpert.
Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
- Det är mycket arbete hemifrån med pågående projekt, telefonsamtal, skypemöten, webbinarier samt områdesbevakning och koll på vad som händer inom området energi och klimat.
- Det är en blandning av platsbesök och digital kontakt med hushåll, organisationer och företag. Jag är också mycket ute på de olika biblioteken, deltar i seminarier och står en del på mässor.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
- De sociala kontakterna! Det finns alltid saker man kan diskutera för att energieffektivisera: minska sitt beroende av köpt energi, minska sin klimatpåverkan eller få råd om värmepumpar, solceller och elbilar.
Ett kort energisparande tips som många kan ändra enkelt och har nytta av?
- Stäng av allt som står på i onödan.
Mats Brengdahl jobbar som energi- och klimatrådgivare i Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå och Lekeberg. Mats är utbildad maskiningenjör samt vidareutbildad inom energiområdet och certifierad energiexpert.
Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
- Innehållet varierar mycket. Det kommer frågor via telefon och mejl men jag är också ute på platsbesök i lite mer komplicerade ärenden. Privatpersoner är de som oftast ställer frågor, men också företag och organisationer. Frågorna handlar ofta om hur de kan minska sin energikostnad. Till exempel hör många av sig när det är dags att byta värmesystem. Ett annat exempel på fråga som jag brukar få är hur man använder sitt system effektivare. Just nu är det också väldigt populärt med solceller, något som jag välkomnar då det är fördelaktigt för både miljö och plånbok i längden.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
- Att träffa och kunna hjälpa människor med råd. Mångfalden av olika typer av problem, samt alla olika frågor och att hitta lösningar på dessa.
Ett kort energisparande tips som många kan ändra enkelt och har nytta av?
- Ni som har direktverkande el i huset och använder luftluftvärmepump men som också har en kamin: Ha inte värmepumpen på autoläget utan på värmeläget. Det finns annars risk att luftvärmepumpen börjar kyla, om kaminen kommer över den temperatur som luftvärmepumpen är inställd på. De motverkar alltså varandra. Sen är det också bra att använda motorvärmare i bilen på vintern - det sparar på drivmedel, motor och miljö.
Thomas Giege är utbildad civilingenjör med inriktning kemiteknik och jobbar som energi- och klimatrådgivare för Örebro kommun.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
- Jag tar emot frågor på telefon och mejl, främst från privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Vanliga frågor är till exempel om solel är en bra investering och hur man kan minska sin kostnad för fjärrvärme och el. Är det nödvändigt och inte så långa resor så utför jag platsbesök.
- Mycket tid går åt till att ordna aktiviteter. Att delta i mässor, ordna med seminarier och på andra sätt synas och ge råd på plats. Att ständigt bygga nätverk och samverka med andra aktörer blir allt viktigare. Dessutom lägger jag en del tid på fortbildning eftersom det hela tiden händer nya saker inom områdena energieffektivisering och förnybara energiformer.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
- Att själv få lära mig nytt i en bransch med en stark utveckling och att sedan på ett förhoppningsvis pedagogiskt sätt förmedla mina kunskaper till kommuninvånarna.
Ett kort energisparande tips som många kan ändra enkelt och har nytta av?
- Köp en elmätare för en billig peng, eller låna av din energi- och klimatrådgivare. Antingen en som mäter och loggar för varje eluttag separat eller för huset/lägenheten som helhet. Utifrån detta får du kunskap om din elförbrukning som gör att du själv kan ta kloka beslut om hur du enklast minskar din elförbrukning. ”Att mäta är att veta”, brukar man säga.
Timo Kuru har jobbat som el- och instrumenttekniker inom processindustrin i många år. Därefter läste han offentlig förvaltning och ledning på universitetet och jobbar sen 2018 som energi- och klimatrådgivare i Karlskoga och Degerfors kommuner.
Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
- En vanlig vecka består av att svara på frågor på telefon eller mejl samt planera kommande aktiviteter. Jag gör också hembesök eller tar emot besök på kontoret. Jag försöker vara i Degerfors en eftermiddag i veckan för drop-in (på biblioteket) och svara på frågor eller boka in möten. Vi rådgivare i länet samarbetar så mycket som möjligt när det gäller att medverka vid mässor och andra aktiviteter.
Vad är det bästa med ditt jobb?
- Att kunna hjälpa människor med deras frågor och att jag känner att det gör skillnad för vilket beslut de kommer att fatta när det gäller exempelvis byte av värmesystem. Jobbet är väldigt varierande och jag gillar att det är en blandning av teori och praktik.
Ett kort energisparande tips som många kan ändra enkelt och har nytta av?
- Gå igenom tätningslister på dörrar och fönster. Genom att byta ut dessa kan du med en liten insats sänka dina kostnader.
Se våra filmer
Badrummet (energismarta tips)
Elräkningen (energismarta tips)
Hallen (energismarta tips)
Köket (energismarta tips)
Tv-rummet (energismarta tips)
Tvättstugan (energismarta tips)
Vattenkranen (energismarta tips)
Så sparar ni energi på kontoret
Så sparar du energi i hemmet
Snabba fakta om energirådgivningen
Vi hjälper dig spara energi och pengar!
Solel (2022)
Elbil (2022)
Uppvärmning (energismarta tips)
Belysning (energismarta tips)
Contacts
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Wednesday, October 2, 2024