Författarporträtt av Lars Andersson
Välkommen till Karlskoga, kommissarie Ringer!
”Gatan var kullerstenslagd. Det stod upp en ålderdomlig, spånklädd och rödmålad träkyrka på höger hand. Så här långt var stadsbilden en obestämd blandning av gammalt och nytt men han både såg och hörde byggverksamhet, stora maskiner i arbete – det kunde vara vägbyggen – på alla kanter runt omkring denna lilla, på nåt vis halvhjärtade men vänliga, vad skulle man säga – kanske fryntliga stadskärna.”
Det verkar som om Lars Andersson, som föddes 1954, njuter av att återvända till sin barndoms Karlskoga. I sin senaste roman De Gaulles dotter och kommissarie Ringer beskriver han kärleksfullt Centralplan, Rävåsen, det katolska kapellet och dem som levde i staden 1964.
En ung man har drunknat i Fyrisån i Uppsala, anledningen är mycket oklar; handlar det om mord, självmord eller en olycka? Leonard Ringer reser till offrets hemstad för att försöka förstå vad som hänt. Ändå är det inte gåtan som står i centrum, som så ofta hos Lars Andersson finns snarare en sorg, här förlusten av systern Dionysia, i romanens mitt.
Lars Andersson har, som tidigare, ett internationellt, storpolitiskt tema i sin roman. Karlskogaprästen Gunnar Helander, legendarisk för sitt arbete mot Sydafrikas apartheid, kliver in från verkligheten och tar sin plats i berättelsen.
Lars Andersson vandrar gärna mellan decennier och kontinenter i sina romaner och han slår även upp portarna mellan böckerna. Kommissarie Ringer går ofta till Karlskogas bibliotek där han flirtar lite förstrött med bibliotekarien och möter den unge bokslukaren Dag. Läsaren anar att vi här möter huvudpersonen Dag i romanen Berget. Och nog är det pojken Benny som går med sin hund mellan böckerna?
I Berget förs vi till slutet av februari 1986, en historiskt laddad tid för Sverige och Karlskoga, Olof Palme har just mördats och Boforsaffären är under uppsegling. Dag Ingvarssons barndom och åttiotal i Karlskoga knyts ihop med ett tidigt 2000-tal i Indien.
”En roman om Karlskoga, helt enkelt”, hävdar Lars Andersson på bokens baksida. Läsaren tänker att det kanske inte är så enkelt…
Snöljus över landet
Lars Andersson fick god kritik då han debuterade redan som tjugoåring med Brandlyra (1974). Fem år senare kom det stora genombrottet med Snöljus som kallats både omvälvande och nyskapande och som lästes av ”alla”.
Per Ivar Marklund reser till Jokkmokk, och barndomsbyn Repja, för att ta farväl av sin döde bror Östen. Även detta är en roman om sorg, men den är också en överraskande och stark thriller, med skrämmande aktualitet i vår pandemitid: Ett dödsbringande virus har kommit lös; var kom det ifrån och hur ska det stoppas?
Kärlekens centrifugalkraft
Som vi sett rör sig Lars Andersson mellan den lilla orten och storpolitiken, men vi får inte glömma hans kärleksskildringar. Kärleken, inte minst den kroppsliga gemenskapen, helar och håller samman våra kantstötta liv.
Den medelålders Inger Anna i Snöljus ser sin man Sixten i badet:
”Fortfarande hade hon samma glädje av att se honom naken, det var då hon påmindes om det förunderliga att hon delade sitt liv med en annan människa”
Läs mer
- Andersson, Lars: Brandlyra. Göteborg, Författarförlaget 1974.
- -: Snöljus. Stockholm, Norstedts förlag 1979.
- -: Berget. Stockholm, Albert Bonniers förlag 2002.
- -: De Gaulles dotter och kommissarie Ringer. Stockholm, Albert Bonniers förlag 2019.
- -: Nu. Stockholm, Bokförlaget Polaris 2021.
- Häll, Jan: Djup livsfråga bakom krystat kriminalfall. Kyrkans tidning 21 november 2019. https://www.kyrkanstidning.se
- Alex författarlexikon www.alex.se
Författarporträtt skrivet av Astrid Lindén
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 19 oktober 2023