Pilotprojekt i startgroparna för mobilt närsjukvårdsteam i norra länsdelen
Publicerad: 2025-05-19 15:43
Norra länsdelen, liksom övriga länsdelar, har fått ta del av särskilt avsatta nära vård-medel som gör det möjligt att kunna testa nya arbetssätt. För pengarna kommer det nu startas ett mobilt närsjukvårdsteam. Teamet ska vara något nytt som kompletterar befintligt vårdutbud mellan primärvård och specialiserad vård i norra länsdelen.

Att etablera ett mobilt närsjukvårdsteam är ett sätt att möta utvecklingen och en del i att ställa om till nära vård.
Närsjukvårdsteamets målgrupp är de svårast sjuka och instabila patienterna som bor i ordinärt boende. Det handlar om patienter som har svårast att ta sig till vården. De har kroniska sjukdomar och åker in och ut från lasarettet flera gånger per år. Det mobila närsjukvårdsteamets mål är att öka tillgängligheten till vård för dessa patienter och minska undvikbar slutenvård och undvikbara besök på akuten och vårdcentralen.
Rekrytering inledd
Närmast ska medarbetare rekryteras till teamet, som i första steget genomförs som ett pilotprojekt under sex månader, med start i höst. Ambitionen är dock att teamet på sikt ska bli permanent.
Under projekttiden ska teamet forma, testa och löpande utveckla utbud, insatser och arbetssätt. I förlängningen är målsättningen att pilotprojektet ska utmynna i en modell för mobilt team som är relevant och speciellt anpassad för norra länsdelens behov.
Arbetssätt med mobilt team har även tidigare prövats i norra länsdelen. Utgångspunkten nu är dock är att det mobila teamet ska bygga på samverkan på tre ben över vårdgränserna. De tre benen består av kommunal och regional primärvård samt specialiserad vård. Bakom piloten står vårdcentralerna, Lindesbergs lasarett och de fyra kommunerna i norra länsdelen.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Hur kan vi göra sidan bättre?
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 19 maj 2025