Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling
Regionorebrolan.se är Region Örebro läns officiella webbplats med information om de tjänster och den service som vi erbjuder.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
regionalutveckling@regionorebrolan.se
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post.
Kontaktuppgifter till våra medarbetare hittar du under respektive område.
Alla barn och ungdomar har rätt till bibliotek. Bibliotekens insatser för barn och ungdomar utgår från FN:s barnkonvention och syftar till att i alla tillämpbara delar uppfylla barnkonventionen. Barnens bästa ska alltid komma i främsta rummet.
Det betyder att barn och unga ska få komma till tals och ges inflytande samt att barnets bästa, utifrån mognad och ålder, ska prövas och beaktas. De ska ha möjlighet att både ta del av kultur och själva skapa kultur, på fritiden, i förskolan, i skolan men också på sjukhus.
Biblioteksutveckling Region Örebro län har sedan 2018 drivit en process för att skapa en mer barnrättsbaserad verksamhet på folkbiblioteken i regionen. Utgångspunkt för arbetet har varit handboken Löpa Linan Ut - Bibliotekschefens strategiska modell för implementering av FN:s konvention om barnets rättigheter.
Processen har haft tre fokus:
Under processens gång väcktes frågor och utmaningar upptäcktes i förhållande till barnet som rättighetsbärare på bibliotek. Därför valde vi att utöka fokus till att även inkludera en barnrättsprövning i lärprocessen.
Kan barn och unga få bibliotekskort utan vårdnadshavares underskrift?
Frågan kom upp i samband med diskussioner om barnets rätt att vara en aktör i sitt eget liv (artikel 12–14 FN:s Konvention om barnets rättigheter), barnets rätt till skydd och integritet (artikel 16, 19) samt funderingar om att barn som lever i olika former av utsatthet riskerar att inte få tillgång till biblioteket, och dess utbud, på likvärdiga villkor.
Under hösten 2021 påbörjade vi arbetet med att göra en prövning och analys som nu resulterat i rapporten Prövning och analys av barnets bästa när det gäller tillgång till ett eget bibliotekskort.
En generell utmaning för samtliga biblioteksformer är att göra barnkonventionen känd bland vuxna (personal, deltagare, anhöriga) och barn.
En utmaning för den regionala biblioteksverksamheten är att stödja och stärka det implementeringsarbete om barnrättskonventionen som startats av, för och med länets folkbibliotek. En motsvarande utmaning är att konventionen implementeras i patientbibliotekens verksamhet.
Den regionala biblioteksverksamheten ska
Tillsammans med folkbiblioteken ska den regionala biblioteksverksamheten
Eva-Carolin Carlbom
Utvecklingsledare: Bibliotek (barn och unga)
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 24 maj 2022
Demokrati och mänskliga rättigheter
Digital inkludering
Folkbibliotekens ökade relevans och breddat deltagande
Biblioteksplaner
Läsfrämjande
Litteraturfrämjande
Biblioterapi
Samverkan
Metodutveckling