Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Sök medel för utvecklingsarbeten, pilotprojekt eller förstudier

Har din verksamhet en idé som ni skulle vilja testa och som stärker förutsättningarna för barn och unga? Hör av dig till oss med din projektskiss senast 4 oktober om du önskar söka projektmedel! (upp till 300 000 kronor)

Nu har du som arbetar inom Örebro län möjlighet att söka medfinansiering för förstudier och/eller mindre pilotprojekt som syftar att öka förutsättningarna för att barn och unga ska kunna leva ett gott liv. 

Ansök om medel - steg för steg

  1. Skicka in din projektskiss (öppen 1 maj - 4 okt 2024)
  2. Under perioden 1 oktober till 19 oktober kommer Region Örebro län att bedöma din ansökan. Inkomna ansökningar bedöms gentemot riktlinjerna och genomförbarhet av en bedömargrupp. 
  3. Den 21 oktober får du besked om du gått vidare. 
  4. Om ditt projekt går vidare söker du sedan 1:1-medel enligt de mallar som gäller. Om du behöver stöd i ansökningsprocessen kan du få det av regional utveckling. Vid frågor, kontakta Lena Kihl.
  5. Om förstudien/pilotprojektet beviljas kommer du att ingå i Kraftsamling Barn och unga, där du får möjlighet att dela erfarenheter, kunskap och inspiration med andra aktörer kommuner, organisationer och projekt. 

Förstudien eller pilotprojektet kan genomföras i en eller flera verksamheter men de huvudsakliga riktlinjerna är:

Förankring i den egna organisationen: Förstudien eller pilotprojektet behöver förankras i den egna organisationen (påskrift av chef behövs alltid).

Kostnader och maxbelopp: Projektmedel kan uppgå till högst 50 procent av projektets bokförda kostnader och projektägaren ska bidra med egen kontant medfinansiering. Beloppet som kan sökas är 100 000 (minimum) till 300 000 kr. 

Målgrupp för förstudien eller pilotprojektet: Barn och unga 0–18 år, projekten kan dock vara inriktade mot barnens vårdnadshavare eller övriga familj. 
 
Behov: Förstudien/pilotprojekt ska utgå från barnens behov. Det innebär att det faktiska behovet (som projektet syftar till att komma tillrätta med) ska ha sin utgångspunkt från de faktiska behoven hos barnet/barnen. 
 
Nytänkande: Förstudien/pilotprojektet behöver innebära ett förändrat arbetssätt i den/de organisationer som ingår. Det går även att bygga på och utveckla befintliga projekt, men där denna utveckling också innebär ett helt eller delvis nytt sätt att arbeta med målgruppen.  
 
Stärkt lokalt agerande: Förstudien/pilotprojekt bör syfta till att stärka målgruppens och/eller lokala organisationers (regionala, kommunala, civila) förmåga att agera i syfte att öka förutsättningarna för att barn och unga kunna leva ett gott liv. 

Förändringslogik: Det är viktigt att förstudien/pilotprojektet bidrar till främjande och förebyggande insatser för barn och unga. Därför behöver ansökan adressera något av följande områden:

  • God föräldra-barnrelation
  • Måluppfyllelse i skola/väl fungerande skolgång
  • Meningsfull fritid
  • Tryggt närsamhälle

Plan för effektutvärdering: Hur mäts resultaten av förstudien/pilotprojektet? Det behöver finnas en plan för utvärdering redan från start. 

Kontakter

Susanne Rosendahl

Utvecklingsledare: Regional utvecklingsstrategi

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 4 september 2024