Vägledning för studenter
Det kan spela stor roll vilken skola du går på om du får en bra eller otillräcklig studie- och yrkesvägledning. Strukturerna för vägledning inom skolan är i dag varken jämlika, jämställda eller långsiktigt hållbara. Målet för projektet #vägled (Vägledning för framtidens arbetsmarknad i ÖMS) var att bidra till att skapa bättre former för vägledning för studie- och yrkesval. Samverkan mellan skola och arbetsliv behöver förbättras samtidigt som roller och ansvar behöver förtydligas. #vägled var ett metodutvecklingsprojekt mellan Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län, Region Sörmland och Norrköpings kommun, med Region Uppsala som projektägare. Projektet avslutades under 2021.
I projekt #vägled använde vi tjänstedesign som metod för att ta fram ett förslag på insats som tillgodosåg vägledares behov av erfarenhetsutbyte, samarbete, kompetensutveckling och samordning av strukturmaterial. Vi kom fram till att ett nätverk av yrkesverksamma vägledare som arbetar aktivitetsinriktat i form av nätverksträffar, workshops, studiebesök och föreläsningar är ett bra sätt att möta målgruppens behov. I de nätverk som startats i Östra Mellansverige under projekttiden tog vissa hjälp av en intermediär, en organisation som arbetar som en brygga mellan utbildning och arbetsliv, för att sammankalla och driva nätverken.
Målgrupp
Huvudmän, skolledning, studie- och yrkesvägledare,arbetsmarknadsorganisationer, arbetsgivare
Om Mötesplats framtidens vägledning.Vi valde att anordna digitala lärkonferenser, så kallade mötesplatser, under projektperioden. Mötesplatserna hade olika teman och regionala inriktningar och varöppna för alla att delta på. Syftet med mötesplatserna var att öka kunskapen om vägledning, stärka samverkan över läns- och organisationsgränser ge möjlighet till inspiration och erfarenhetsytbyte.
Positiva effekter
De viktigaste resultaten kopplat till genomförandet av mötesplatser inom projekt #vägled är:
• Breddat perspektiv på vägledningsfrågor tack vare samarbete mellan flera län
• Ökad spridning av kunskap, behov av utveckling och resultat från projektet
• Ökad kunskap och status för frågor kopplat till vägledning
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 3 oktober 2024