Yrkestrainee för ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i Örebro län
Genom lärlingselever får arbetsgivare tidigt, och under en längre period, forma elever utefter sin egen verksamhet, tillsammans med skolans utbildningsplan. Eleven i sin tur får lära sig yrket genom att jobba ”på riktigt” och vara anställd under sin utbildning.
Projektets fokus har varit att skapa förutsättningar för ett ömsesidigt utbyte mellan näringsliv och utbildningsväsendet samt bidra till affärsutveckling genom att öka samarbetet mellan näringsliv och akademi inom främst industrin och besöksnäringen. Potential ska ha skapats för företagen att använda sig av lärlingsanställningar vilket ska kunna både attrahera arbetskraft och nya möjligheter till utbildning inom regionen.
Under första året inom projektet blev det tydligt att majoriteten av skolor och företag i Örebro län haft mycket bristfällig kännedom om lärlingskonceptet sedan tidigare, varpå tidsförloppet blev annorlunda mot vad det var tänkt när projektbeskrivningen skrevs. Med facit i hand hade projektet mått bra av ett första halvår eller år i förstudie-stadie för att samla information och kartlägga skolorna för att sedan gå över på två eller till och med tre år av implementering och marknadsföring av lärlingsanställning för att ordentligt kunna följa skolorna under accelereringen av fler lärlingsanställningar. Trots det här går det att se att projektet har bidragit till en ökad kunskap och förändring i arbetet, som i sin tur redan lett till en starkare struktur att arbeta vidare med på för skolor, företag och andra aktörer kopplade till utbildning och kompetensförsörjning. I slutet av projektet har dessutom många företag glädjande nog visat vidare intresse.
Majoriteten av målen och aktiviteterna inom projektet har uppnåtts innan projekttidens slut utefter projektbeskrivningen. Det var en väldigt omfattande målbeskrivning i projektbeskrivningen, med många mål och aktiviteter som grundar sig i att det redan skulle finnas fungerande strukturer på plats vid start av projektet. Strukturer som inte funnits eller fungerat i Örebro län när arbetet med projektet började, men som etablerats och testats i praktiken. Där fem skolor erbjuder lärlingar, med tre av dessa som hunnit starta med lärlingsanställda elever. Från början när projektbeskrivningen skrevs fanns en bild av att det skulle gå snabbt att koppla an företagsplatser till lärlingselever, vilket visade sig inte riktigt vara så enkelt i praktiken som i teorin, då en av de svåraste delarna har varit för företagen att lägga sin tid parallellt med att verksamheterna dragit i gång med full fart igen från pandemin.
Det finns goda möjligheter till fortsatt arbete med GLA i Örebro län och att konceptet runt om i Sverige visat mycket positiva effekter där de sökande till yrkesprogrammen som erbjuder GLA har ökat och även fått flera olika målgrupper att söka programmen. Med försiktighet går det även nu att se en förändring i söktrycket på gymnasieprogrammen i Örebro län med inriktningar kopplat till projektet, men analysen är att det först efter ett par år verkligen går att se hur mycket GLA utvecklats i länet. Projektet bör därför ses som en katalysator till ett förhoppningsvis långsiktigt välfungerande arbete.
Många processer är enkla i teorin, men svårare i praktiken då det oftast blir mer omfattande och långdraget än vad som var förutspått från början. Detta har ibland saktat ner delar av faserna i projektet och bidragit till att vissa delmål behövt modifieras något från ursprungstanken. Exempelvis introduktionskurser för elever och handledare, som visat sig finnas på marknaden redan utan behov av att starta upp ytterligare i länet. Slutligen kan utvärderingen visa att projektet genomfört sina delaktiviteter och huvudaktiviteter. Projektet har även nått de projektmål som funnits. Det går att konstatera att genom GLA har företag goda möjligheter att utveckla sin strategiska kompetensförsörjning och bidra till mer hållbar och framgångsrik företagsregion, där kompetensförsörjningen inte blir lika kritisk. GLA skapar möjligheter för tillväxt i stället för hinder. Ringar på vattnet blir även de samhällseffekter som kan uppstå genom att unga personer snabbare kommer ut i jobb, med mer erfarenheter än tidigare samt fått möjligheten till att börja vuxenlivet med ett startkapital av att ha varit lärlingsanställd
Slutligen kan utvärderingen visa att projektet genomfört sina delaktiviteter och huvudaktiviteter. Projektet har även nått de projektmål som funnits. Det går att konstatera att genom GLA har företag goda möjligheter att utveckla sin strategiska kompetensförsörjning och bidra till mer hållbar och framgångsrik företagsregion, där kompetensförsörjningen inte blir lika kritisk. GLA skapar möjligheter för tillväxt i stället för hinder. Ringar på vattnet blir även de samhällseffekter som kan uppstå genom att unga personer snabbare kommer ut i jobb, med mer erfarenheter än tidigare samt fått möjligheten till att börja vuxenlivet med ett startkapital av att ha varit lärlingsanställd.
Övergripande projektmål
Tidplan och budget
Yrkestrainee var ett projekt på Handelskammaren 2021-2023.
Yrkestrainee i Örebro län var ett tvåårigt projekt, som informerade om möjligheten till Yrkestraieneer/lärlingselever i länet samt var med och gjorde det lättare för skolor och arbetsgivare att samverka kring lärlingsutbildningskonceptet. Ett koncept som funnits i svensk skola sedan 2014, men som inte använts så mycket som det skulle kunna användas i Örebro län. Det tvååriga projektet syftade till att fungera som en katalysator för utbildningsformen, där företagen i regionen fick ökad kunskap och möjlighet att lärlingsanställa gymnasieelever. Projektet finansierades av Europeiska unionen, Tillväxtverket och Region Örebro län.
Projektägare
Almi företagspartner Mälardalen
Projektaktörer
Projektet drivs i samverkan med IUC Industrihubb, Region Örebro län, Region Västmanland, kommuner och näringsliv.
Kommuner som omfattas av projektet är Arboga, Askersund, Degerfors, Fagersta, Hallsberg, Hallstahammar, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Kungsör, Köping, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås, Örebro
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 23 september 2024