Region Örebro läns webbplats för regional utveckling

Kalender
Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Fredagsakademier

Fredagsakademin är en mötesplats för inspiration och dialog om frågor som rör länets framtid. Några gånger om året bjuder vi in en forskare som presenterar en intressant fråga.

Dokumentation från fredagsakademierna

Här hittar du dokumentation från våra tidigare fredagsakademier.

Gunilla Lönnberg från forskargruppen CHAP (Child Health and Parenting) vid Uppsala universitet talar om betydelsen av de första tusen dagarna för livslång hälsa. Hur arv och miljö spelar in och hur vi kan ta med den kunskapen in i samhällsplanering och folkhälsoarbete.

 

Inspelning av Fredagsakademin

Gunilla Lönnberg från forskargruppen CHAP om betydelsen av de första tusen dagarna för livslång hälsa.

Transporter är grunden för vårt välstånd. Dessutom blir vi lyckligare och mer uppfinningsrika av tillgänglighet. I alla fall om en får tro Jonas Eliasson, Trafikverket. Jonas var gäst på Fredagsakademin – samtal om världen – den 30 september.

Se inspelningen (tillgänglig till 14 oktober) och läs ett reportage om fredagsakademin 30 september.

 

Vi producerar mer data än någon tidigare generation. Mobilen och andra enheter är ständigt uppkopplade och samlar information, till exempel hälsodata som bidragit till att covidvaccinen kunnat tas fram på rekordtid. Framtidsforskaren Anders Ekholm, Institutet för framtidsstudier, menar att sortering är viktigt för att inte drunkna i all data.

Läs ett reportage om fredagsakademin den 3 juni.

Digitala testbäddar för samverkan - hur kan digitalisering få oss att agera smartare och mer långsiktigt tillsammans?

Behoven av en omställning som ligger i linje med att uppnå hållbarhetsmålen Agenda 2030 blir allt mer prioriterat. Allt fler upptäcker att uppgiften att koordinera och realisera nytänkande lösningar kan ligga bortom den enskilde tjänstepersonen eller den enskilda verksamhetens mandat/kapacitet. Nödvändiga resurser, affärsmodeller eller verksamhetslogik kanske behöver förändras eller koordineras med andra för att en lösning ska bli möjlig.

Andreas Markewärn, digital strateg och expert inom digitaliseringsfrågor, utmanade oss med olika scenarier där digitaliseringens möjligheter bidrog till att hitta lösningar för att göra det komplexa enkelt och engagerande.

Deltagarna fick även själva testa på metoden kollaborativ problemlösning och förändringsarbete.

Collage: digitala skärmar, en stad, människor i samtal och en bild på Andreas Markewärn

Mer isolerade men mindre stressade, så sammanfattar Lena Lid Falkman erfarenheterna från pandemins hemarbete. Själv bor hon i Ölme och vill ha det bästa av två världar - snabbspolad digitalisering och social samvaro på jobbet.

Läs hela dokumentationen från fredagsakademin Hemmakontoret - det nya normala?.

Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Donnerstag, 29. Juni 2023