Organisatoriska och sektoriella gränser försvårar en helhetssyn och begränsar möjligheten att finansiera och genomföra effektiva, samordnade främjande och förebyggande insatser inom detta komplexa område.
GROWTH – Generating Resilient Opportunities with Youth Through Holistic Systems
Med GROWTH vill vi stötta omställningen mot främjande och förebyggande insatser och främja en helhetssyn kring barn och unga.
Inom projektet kommer vi att testa olika metoder för att överbrygga organisatoriska gränser som idag begränsar effektiva och samordnade insatser. I vår förstudie ska vi undersöka hur evidensbaserade främjandefaktorer kan fungera som en gemensam analysram för samsyn och portföljstyrning på både lokal och regional nivå.
I projektet undersöker vi även hur ett missionsbaserat arbetssätt – där ett gemensamt och tydligt mål sätts för att lösa en komplex samhällsutmaning – och systeminnovation, som innebär förändringar av system, kan bli framgångsfaktorer för samverkan över sektors- och organisationsgränser. Vi utforskar också hur styrning och ledning kan utvecklas för att möjliggöra långsiktiga och proaktiva insatser.
Målet med GROWTH är att skapa en tydlig bild av hur en omställning till främjande och förebyggande insatser riktade till barn och unga kan förverkligas, vilka förändringar som förväntas samt formulera ett tydligt förslag för nästa steg. Det långsiktiga målet är främjande och förebyggande insatser för barn, unga och deras föräldrar, med fokus på att nå dem som har störst behov.
För att undersöka detta genomförs tre piloter i mindre skala:
1. Test av en palett av främjandefaktorer som analysram för en systemkartläggning i tre kommuner.
2. Lärlabb för styrning och ledning med bäring på systeminnovation och missionsbaserat arbete.
3. Förberedelse för skalning och spridning genom webbaserade verktyg för utbyte och lärande.
Delaktiga i projektet GROWTH är Region Örebro län, Örebro universitet och Länsstyrelsen i Stockholms län tillsammans skapa bättre förutsättningar för barn och unga.

Preventionsstjärnan. Källa: Hälsokunniga beslutsfattare 2024. De faktorer som återfinns i mitten av stjärnan framträder vanligtvis tidigt i en individs liv eller i en process, vilket gör att insatser bör sättas in så tidigt som möjligt. Detta arbetssätt är mer kostnadseffektivt och leder till både hälso- och samhällsekonomiska besparingar (RISE 2021).

Projektet utförs inom SustainGov, ett program inom Impact Innovation som är Sveriges stora innovationssatsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 3 april 2025