Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Månadens författare april

Publicerad: 2021-04-06 15:48

Månadens författare är från Laxå och heter Charlotte von Mahlsdorf.

Författarporträtt av Charlotte von Mahlsdorf

Fyra olika Tyskland? Ja, det finns fog för att påstå att Charlotte von Mahlsdorf balanserat mellan motstånd och anpassning i samma land, men ändå fyra olika, innan hon slutligen slog sig ner i Villa Hamilton, som ligger i brunnsorten Porla utanför Laxå.

Bilden av henne är skiftande och svårfångad. Charlotte von Mahlsdorf föddes 1928, ”ett kvinnligt väsen i en manskropp”, som Lothar Berfelde, under Weimarrepubliken. Som ung pojke tvingades hon gå med i Hitlerjugend och hamnande som sextonåring i ungdomsfängelse efter att, enligt egen uppgift, slagit ihjäl sin far som var en hustyrann och nazist, med en brödkavel.

Redan i tonåren samlade hon på möbler och föremål, ibland även från fördrivna judars hem. Efter kriget öppnade Charlotte von Mahlsdorf sitt museum i DDR, det blev en mötesplats för homosexuella och transpersoner, under Stasis villkorade beskydd.

När muren föll 1989 blev friheten större för Charlottes klubbverksamhet, men även nynazistiska grupper tog sig allt större frihet och etablerade sig i Berlin.

Efter att en vårfest på Charlotte von Mahlsdorfs Gründerzeit Museum blivit stormad 1991, flera festdeltagare skadades och en stor del av inredningen demolerades, började hon planera för att lämna Tyskland. Detta påminde alltför mycket om Kristallnatten som hon bevittnade som tioåring.

Av en tillfällighet fick hon höra talas om brunnsorten Porla och slog sig ner där 1997. Hon fick med sig en del av sina samlingar av möbler och kuriosa från 1880- och 90-talen och kunde fylla sex rum med mahognymöbler, jakttroféer, musikmaskiner och mycket annat.

Gründerzeit Museum finns kvar i Berlin, på Hultschiner Damm 333, där visas 17 fullt möblerade rum och en stor restaurerad park.

Charlotte von Mahlsdorf blev lite av en ikon för den svenska gayrörelsen och höll bland annat ett tal på temat Stoppa våldet vid en regnbågsmässa i Gustav Vasa kyrka i Stockholm januari 2002.

I april samma år dog hon oväntat, vid en ålder av 74 år, under en resa till Berlin för att högtidlighålla hundraårsminnet av sin mors födelse.

Jag är min egen fru

I september 2017 var det premiär på Länsteatern i Örebro för Jag är min egen fru, en monolog baserad på Charlotte von Mahlsdorfs livsberättelse, skriven av författaren Doug Wright.

Det var en rörande föreställning som inte väjde för paradoxerna och skuggorna i Charlottes liv. Anders Hambreus var pjäsens ende skådespelare, han framträdde framför en fond av antika klockor och stod värdig och vithårig under gigantiska kristallkronor.

Ett möte med Charlotte

Våren 2019 reste författaren Clas Thor och jag till Berlin för ett reportage om Hjalmar Bergman, som ofta besökte staden. Vi ville både följa hans livs första utlandsresa 1899, med fadern, och se vad som fanns kvar av de ”pojkcaféer” han sökte sig till på 1920-talet.

Vi vände oss till världens första bögmuseum, Schwulesmuseum på Lützowstrasse 73, men fann dock inte mycket material om Weimarrepublikens dekadenta klubbliv, och inga spår efter Hjalmar Bergman. Dock mötte oss en annan närking i en av utställningssalarna. En byst föreställande Charlotte von Mahlsdorf, med pärlhalsband och allt, log milt mot oss på sin sockel. Konstnären heter Kai Teichert.

Läs mer

  • Mahlsdorf, Charlotte von: Ich bin meine eigene Frau: ein Leben. Herausgegeben von Peter Süss; mit Fotoessay von Peter Burkhard.
  • Mahlsdorf, Charlotte von: Ab durch die Mitte. Ein Spaziergang durch Berlin. In Zusammenarbeit mit Peter Süß. Fotografien von Burkhard Peter. Berlin 1995.
    Den senare är en stadsvandring genom centrala Berlin. Självbiografin finns i engelsk översättning:
  • Mahlssdorf, Charlotte von: I Am My Own Wife. Translated by Jean Hollander. New Jersey Cleis Press 1995.
  • www.gruenderzeitmuseum-mahlsdorf.de
  • www.schwulesmuseum.de

Författarporträtt skrivet av Astrid Lindén

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 19 oktober 2023