Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling
Regionorebrolan.se är Region Örebro läns officiella webbplats med information om de tjänster och den service som vi erbjuder.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
regionalutveckling@regionorebrolan.se
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post.
Kontaktuppgifter till våra medarbetare hittar du under respektive område.
access_time Publicerad: 2021-01-12 08:17
Månadens författare är från Örebro och heter Helena Hedlund.
Foto: Kicki Nilsson
Biblioteksutveckling Region Örebro län har ett projekt för att uppmärksamma författare från Örebro läns författarskap. En kommun kommer varje månad att lyfta fram en lokal författare.
Först ut i januari kommer Örebro kommun att synliggöra författaren Helena Hedlund. Hon har skrivit böckerna om Kerstin och är även skådespelerska och manusförfattare. Hon har skrivit pjäser som framförts av Teater Martin Mutter.
Först bara går de. Sen råkar Gunnar trampa i en vattenpöl. Sen råkar Kerstin trampa i en vattenpöl. Sen råkar de trampa i alla vattenpölar de ser. De hoppar i dem så att det stänker lång väg.
Helena Hedlund har lyssnat mycket på barn, och hon vet hur leken börjar. Nu har hon skrivit fyra böcker om Kerstin med guldhåret – om livet och döden, om vänskap, oro och magiska samband. Om känslighet och fantasi som risk och möjlighet. Det fina med Kerstin kom 2018, sedan följde i rask takt Att vara Kerstin, Kerstin livet och döden och till sist, hösten 2020, Precis som Kerstin.
Vad är det då som är så fint med Kerstin, och som gjort att Helena Hedlund både fått de unga läsarna, deras vuxna och barnbokskritiken att göra vågen?Först av allt är det lätt att känna igen sig i den magiska leken, när det klickar mellan två människor som möts, så att kreativiteten både i leken och annat samarbete porlar fram som en vårbäck.
För det andra skriver Helena Hedlund fram en vuxenvärld med mångskiftande porträtt. Det finns en genomgående tendens från barnlitteraturens början till våra dagar där de vuxna nästan helt lyser med sin frånvaro, där övergivenheten blir en trampolin för det kompetenta barnet att ta sig an tillvarons nyckfullhet och faror.
Inte så hos Helena Hedlund. Här är de vuxna ibland problematiska; de är inte konsekventa, säger och gör så mycket som barnet tolkar avigt. Men i grund och botten är Kerstin ett omhuldat barn, många omtänksamma vuxna finns omkring henne i den lilla byn.
Ändå finns ett stort utrymme för oro, missförstånd och små lögner som växer Kerstin över huvudet. Ibland reder hon ut det själv i samarbete med bästa vännen Gunnar, ibland griper de vuxna in, med både fantasi och lyhördhet.
Tillsammans skapar detta en igenkänning i läsningen om Kerstin som når både barns och vuxnas klangbotten.Böckerna om Kerstin är illustrerade av Katarina Strömgård.
I Det fina med Kerstin letar barnen efter en skatt:
Tre pinnar ligger på marken och bildar formen av en pil. De går i pilens riktning tills de kommer till en grusgrop där det borde finnas en skatt, men de hittar bara en död fågel. - Det betyder nog att vi måste leta högt upp, säger Gunnar.Och så fortsätter skattjakten hela dagen. På ett tak hittar de en repa som ser ut som en ostbåge, vilket leder dem till skafferiet. På en hylla bredvid ostbågepåsen står en mystisk kopp där det står I love Wäxjö, och det leder dem till det gamla igenvuxna växthuset och där hittar de en kratta med röda märken på.
Tre pinnar ligger på marken och bildar formen av en pil. De går i pilens riktning tills de kommer till en grusgrop där det borde finnas en skatt, men de hittar bara en död fågel.
- Det betyder nog att vi måste leta högt upp, säger Gunnar.Och så fortsätter skattjakten hela dagen. På ett tak hittar de en repa som ser ut som en ostbåge, vilket leder dem till skafferiet. På en hylla bredvid ostbågepåsen står en mystisk kopp där det står I love Wäxjö, och det leder dem till det gamla igenvuxna växthuset och där hittar de en kratta med röda märken på.
Helena Hedlund har en egen ton av lek och humor i sina böcker, samtidigt står hon i en tradition av berättelser om barn som prövar vänskapens möjlighet och begränsningar och även lever mycket i sin fantasi:Anna-Lisa Wärlöfs Boken om Agnes, Maria Gripes böcker om Hugo och Josefin, Gunnel Lindes Den vita stenen, Margareta Strömstedts Majken och länsgrannen Frida Nilssons Hedvig berättar alla om Kerstins fantasifulla litterära syskon.
Helena Hedlund är född 1978 och bor med sin familj i Dyltabruk, hon arbetar som skådespelare och manusförfattare på Teater Martin Mutter i Örebro.Klassrumspjäsen Artikel 3 har visats för elever och vuxna i samarbete med RFSL. Där får vi gå på en klassåterträff där inget visar sig vara riktigt som vi minns och där de tre skådespelarna blottar revorna i sina självbilder; alla vet de: ”Jag är den enda som inte är som alla andra”. Utöver Artikel 3 har Teater Martin Mutter spelat nio pjäser med Helena Hedlund som manusförfattare.
Författarporträtt skrivet av Astrid Lindén
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 4 juni 2021