Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Örebroregionen i topp i färsk entreprenörskapsundersökning!

Publicerad: 2021-12-14 14:55

Andelen entreprenörer varierar kraftigt över Sverige. Högst ligger Stockholm, Uppsala och Örebro län.

 

Med knappt tolv procent för huvudstadslänet och runt nio procent för de övriga länen. Det visar en ny rapport från Entreprenörskapsforum, som bygger på data från Global Entrepreneurship Monitor bland 18–64-åringar för åren 2018–2020.

- Både när det gäller det unga företagandet och entreprenörer som drivit sitt företag något längre, hittar vi Örebro län på tredje plats. Detta är en tydlig ökning jämfört med tidigare år och jämfört med rikssnittet, säger Johan Södergren, ansvarig utvecklingsledare för entreprenörskap vid Region Örebro län.

Andelen entreprenörer varierar kraftigt över Sverige. Högst ligger Stockholm, Uppsala och Örebro län. Det visar en ny rapport från Entreprenörskapsforum, som bygger på data från Global Entrepreneurship Monitor bland 18–64-åringar för åren 2018–2020. Läs mer i rapporten Ett företagsamt Sverige

Vad gäller motivet svarar i genomsnitt 45,8 procent av Sveriges entreprenörer att de startat företag för att förändra världen, 49,3 procent anger för att skaffa sig hög inkomst eller välstånd, 29,1 procent säger att anledningen är att fortsätta en familjetradition medan 33,7 procent svarar att de startat företag på grund av svårigheter att få en anställning. 

Ur ett innovationsperspektiv är det positivt att det svenska företagandet främst baseras på viljan att förändra världen eller att skaffa sig hög inkomst och välstånd. Det är ur dessa kategorier ett mer möjlighetsmotiverat företagande gror.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 15 februari 2023