Region Örebro läns webbplats för regional utveckling

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Kunskap och kraftsamling för barn och unga

Vi vet att elever som mår bra presterar bättre i skolan. Det omvända gäller också, de som klarar skolan mår bättre i livet. Rapporten "Måluppfyllelse i skolan – Samband mellan godkända betyg och gymnasiebehörighet med elevers livsvillkor, levnadsvanor och hälsa i Örebro län" undersöker hur olika faktorer påverkar elevers skolresultat. Skolframgång handlar om mer än undervisning. Vi behöver se hela eleven och arbeta systematiskt för att tillsammans skapa goda förutsättningar. Det här är en av utgångspunkterna för Kraftsamling barn och unga. Nu har fem projekt fått klartecken att starta i den första utlysningen som Kraftsamlingen gjort.

Hälsa, utbildning, lärande och utveckling är en mänsklig rättighet för alla barn i Sverige. Ändå ser vi systematiska skillnader i elevers skolresultat och hälsa. Elever som har goda sömnvanor, äter frukost regelbundet och är fysiskt aktiva presterar bättre i skolan. De som oroar sig för familjens ekonomi eller inte har stabila vuxenkontakter har svårare att nå målen.

Inget skolk och goda relationer

Den faktor som har starkast statistiskt samband med att ha godkänt i alla ämnen handlar om att vara i skolan på alla lektioner. Elever som aldrig skolkar har nära tre och en halv gång så högt odds att ha godkända betyg som de som skolkat minst en gång under terminen. Sedan kommer att känna tillit till en förälder. Det finns även ett starkt samband med föräldrars utbildningsnivå och andra socioekonomiska förhållanden kopplat till måluppfyllelsen.

Rapporten slår fast att det främjande och förebyggande arbetet behöver omfatta hela barnets liv och de arenor som barn och unga befinner sig på eller påverkas av. Här kan alla vi vuxna göra en insats, inte bara för våra egna barn utan för barn vi möter där vi bor, i föreningar vi är med i eller när vi prioriterar satsningar i samhället.

Beslutsfattare och yrkesverksamma som möter barn och ungdomar behöver ha god kunskap om vilka skydds- och riskfaktorer som har samband med måluppfyllelse, livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Arbetet handlar om att stärka skyddsfaktorer och minimera riskfaktorer. I fredags fattade regionstyrelsen beslut om att anta avsiktsförklaringen Trygga hem-utan våld, ett samarbete mellan polis, socialtjänst, sjukvård och frivården för att både avskräcka från våld och förebygga återfall.

Den 4 april bjuder Kraftsamling barn och unga in till en eftermiddag: "Goda och jämlika förutsättningar för barn och unga". Kanske är det ditt nästa steg – att fylla på med mer kunskap, knyta kontakter och få inspiration till att testa nya verktyg.

De fem projekt som beviljats medel från Kraftsamling barn och unga är:

  • Almaspelet - en digital plattform, dataspel, för flickor med Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)
  • Medfinansiering av projekt Backa barnet i Norr
  • Föreningslots i Laxå
  • Gemensamma studiecirklar för föräldrar och barn i ekonomiskt utsatta familjer
  • ÖSM Ung mentor

 

Ta hand om varandra

Petter Arneback Hjulström
regional utvecklingsdirektör

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 6 mars 2025

Bläddra bland resultaten på din sökning