Region Örebro läns webbplats för regional utveckling

Region Örebo county Region Örebo county
Search

Så jobbar vi med hållbara transporter

För att minska utsläppen och nå transportmålen behöver vi nya resvanor, färre fordon och nya drivmedel. Därför arbetar Energikontoret med att öka andelen hållbara transporter i länet.

cyklar, bussar och drivmedel

 

Utsläppen av växthusgaser från transporter ska minska med 70 procent under perioden 2010–2030. Det är ett av målen som beskrivs i Energi- och klimatprogrammet för Örebro län. Vi når målet dels genom att minska antalet transporter och dels genom att ställa om till hållbara alternativ.

På Energikontoret arbetar vi på flera sätt med omställningen till hållbara transporter. Vi vill:

  • få fler att gå, cykla och resa kollektivt, alternativt inte resa alls genom att exempelvis jobba hemifrån och ha digitala möten
  • underlätta omställningen till förnybara transporter och utveckla infrastruktur för laddning och förnybara drivmedel.

 

Fossilfritt 2030 - Drivmedelsomställning i offentlig sektor

Projektet ska stärka regioner och kommuners arbete med att ställa om sina verksamheter till förnybara alternativ och även verka externt för att främja dessa. Den regionala användningen av förnybara drivmedel har ökat och accelererat näringslivets investeringar i ny fordonsteknik, tank- och laddinfrastruktur samt nya smarta och resilienta energilösningar.

Läs mer om projektet Fossilfritt 2030 - Drivmedelsomställning i offentlig sektor här.

 

Logotyper för parter i projektet Fossilfritt 2030

Rena resan

Rena resan är ett treårigt projekt som ska bidra till att det hållbara resandet ökar och att utsläppen av koldioxid minskar. Projektet ska stötta offentliga organisationer i arbetet med att främja nya beteenden och förändrade resmönster. Vid projektets slut ska fler människor välja cykel, gång eller kollektivtrafik för sina transporter.

Läs mer om Fossilfritt 2030 - Rena resan här.

EUlogo_vänsterställd_RGB för skärm.jpg

Fordon och drivmedel

Projektet Fossilfritt 2030 - Fordon och drivmedel skulle underlätta för offentliga organisationer och företag att ställa om till fossilfria transporter och utveckla en infrastruktur för tankning och laddning.

Läs mer om Fordon och drivmedel här.

EUlogo_vänsterställd_RGB för skärm.jpg

Hållbart resande i Örebroregionen

Hållbart resande i Örebroregionen var ett treårigt projekt som arbetade för att få fler att gå, cykla och åka kollektivt till jobbet och på tjänsteresor i stället för att ta bilen. Projektet avslutades våren 2020.

Läs mer om Hållbart resande i Örebroregionen här.

EUlogo_vänsterställd_RGB för skärm.jpg

Vägval 2030

Ungefär 40 procent av koldioxidutsläppen i Örebro län kommer från person- och godstransporter. Sverige har ett nationellt transportmål: att minska utsläppen av växthusgaser från inrikestransporter med 70 procent under perioden 2010-2030.

Genom projektet Vägval 2030 har vi tagit fram en rapport över förändringar som behöver göras och en handlingsplan med konkreta åtgärder för Örebro län. I handlingsplanen får kommuner och företag information om hur de kan arbeta med att övergå till mer hållbara transporter och resor. 

Vägval 2030 avslutades i maj 2020 och finansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Läs mer om Vägval 2030 här.

EUlogo_vänsterställd_RGB för skärm.jpg

I projektet Hållbart resande i Örebroregionen skapade vi ett nätverk för hållbart resande i länet. Nätverket har fortsatt in i vårt nya projekt för hållbart resande, Fossilfritt 2030 - Rena resan.

Nätverket består av människor som jobbar med bland annat miljö, stadsplanering och folkhälsa på länets kommuner, Länsstyrelsen, Örebro universitet och Region Örebro län.

Några av deltagarna arbetar aktivt med projektaktiviteter i sin egen organisation medan andra deltar i nätverkets föreläsningar, träffar och studieresor. 

 

Fyra tips för att arbeta med nätverk

Knyt kontakter

Delta i samarbetsytor även om din organisation inte kan göra större förändringar i dagsläget. Kunskapsnivå och kontaktytor betyder mycket för att arbete med hållbart resande ska fungera i framtiden.

Visa nyttan med samarbete

Projektet visar att det finns pengar att spara på ett ändrat resbeteende. Karlskoga kommun som organisation sparade 290 000 kronor och minskade koldioxidutsläppen med 13,5 ton genom att arbeta med projektet.

Tänk bortom yrkestitlar

Hållbart resande är intressant för många olika yrkeskategorier. Bland annat kan miljö, hälsa, arbetsmarknad, turism och ekonomi påverkas av åtgärderna. Om olika yrkeskategorier samverkar i frågor som rör hållbart resande kan det få spännande resultat.

Satsa på resfria möten

Det är viktigt att ses när vi ska inspireras och skapa nya samarbeten. Gör det! Men tänk att hälften av träffarna kan ske digitalt. Det skapar möjlighet för fler att delta eftersom det frigör tid från resor samtidigt som vi tänker på miljön.

Se våra filmer

Rena resans resultatfilm

Agenda 2030 och hållbara transporter

Vintercykling: halka

Vintercykling: mörker

Vintercykling: i stället för bil

Vintercykling: kyla

Lastcykel: mer utrymme

Lastcykel: roligare

Lastcykel: "Har sett älgar"

Vikcykel: kampanjfilm

Markmålningar i Örebro: intervjufilm

Markmålningar i Örebro: bildspel

Vintercyklingens dag

Familjen Svensson bytte bilen mot lastcykel

Så långt kommer du på en kvart på cykel

Prova på-kampanjer i kollektivtrafiken

Tolkcentralen - en cykelvänlig arbetsplats

Gustavsvik - en cykelvänlig arbetsplats

Did the content help you?

Last updated: Friday, September 20, 2024