Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nytt i backspegeln

2023 summeras som året då mycket handlade om besparingar och att välja bort, men i min backspegel ser jag mycket nytt:

  • Vi tar kliv när det gäller digitalisering och har börjat testa AI som verktyg. 
  • Vi har förändrat vårt sätt att arbeta med vår regionala utvecklingsstrategi och bygger plattformar för kraftsamling där fler organisationer är med, utvecklar och lär tillsammans.
  • Beredskap och civilförsvar är frågor som fått ny aktualitet under året och den går in i så oerhört många andra saker vi gör att den kommer få stor påverkan på vårt framtida arbete.
  • En ny kanal för Regional utveckling är att vi nu finns på Linkedin där nya följare hittar oss varje vecka.
  • En riktigt fin julklapp var det när vi fick besked i måndags att EU kommer besluta att hela sträckan Oslo-Stockholm ska inkluderas i den så kallade transportkorridoren Scan-Med.
Äldre par med dator.

Tillvarata digitaliseringens möjligheter

När det gäller digitaliseringen pratar vi ofta om två syften: att minska kostnader och att använda människors tid till det människor är bäst på. Ibland är det stora omvälvande saker, som innovationsutveckling med AI där vi jobbar nära Örebro universitet. Men oftare handlar det om något som bara underlättar vardagen. Sedan september kan den som har en plan för att samordna alla vård- och omsorgskontakter (SIP) läsa den på 1177. Bakom det finns ett system som gör att kommuners socialtjänst och omsorgsgivare kan skriva i samma system som regionens hälso- och sjukvård. För mig handlar det både om ett kliv för att underlätta livet för sårbara individer men också att vi som offentliga aktörer tränar på att jobba tillsammans med varandra och med den enskilda – helt i linje med målbilden för omställningen till Nära vård.

De interaktiva kartor som vi släpper i detta nyhetsbrev är ett sätt att använda data och åskådliggöra det på ett enkelt och smakfullt sätt. Det är möjligt eftersom vårt analytikerteam kompletterats med en GIS-analytiker. Vi ser fram emot att få geografiska aspekter på många fler frågor framöver.

Våra digitaliseringscheckar har hjälpt företag att gå från en lokal till en nationell marknad. Detta har glädjande nog använts av många kvinnor.

Att plattformen för ladd- och drivmedelsinfrastruktur Drivmedla.se, digitalt lärande för studie- och yrkesvägledning och att en av mina krönikor genererades av Open AI:s ChatGPT – det är andra exempel på hur vi tar vara på digitaliseringens möjligheter.

Plattformar för kraftsamling

Under året utvecklat nya samverkansformer, så kallade plattformar för kraftsamlingar, där vi sätter utmaningen i centrum och där många perspektiv, områden och organisationer möts och jobbar gemensamt med både analys, lärande och genomförande. Vi har hittills prioriterat tre områden: barn och unga, inkludering samt grön omställning. Titta gärna på presentationerna av plattformarna som vi fick på RUS-forum den 30 november. 

Kraftledning

Grön omställning

Innovationsstödsystemet och Energi- och klimatrådet är de två plattformar som finns inom området grön omställning. Region Örebro Innovation AB, RÖIab, är ett nytt bolag som vi samäger med Örebro kommun och universitet. Det har fokus på att direkt möta de behov av innovation som finns för att ställa om och utveckla såväl näringsliv och samhälle ur ett systemperspektiv. Det kommer att bli spännande att följa under 2024. Energi- och klimatrådets fokusgrupper inom transporter och energisystem levererar för fullt. Vi har fått en avsiktsförklaring om inköp av fossilfria transporter senast 2030 till offentlig förvaltning som tolv kommuner, Länsstyrelsen och Region Örebro län är med i. Den var viktig för uppdraget framtidens hållbara transportupphandling, som testades skarpt av Örebro kommun som upphandlat arbetsmaskiner.

Ett barnborstar tänderna på en tandavgjutning.

Barn och unga

I nyhetsbrevet kan du läsa att de flesta ungdomar i Örebro län tycker att de mår bra, men vi ser också stora utmaningar. Skillnader i livsvillkor har förstärkts både mellan olika kommuner och inom kommuner. Denna ökande ojämlikhet återfinns särskilt inom hälsan och den påverkar främst barn och ungdomar. Skillnaderna i hälsa har också ökat mellan könen i alla åldersgrupper. Parallellt med detta ökar antalet barn och unga som känner låg tillit till vuxna och samhället. De känner sig alltmer utanför och har svårt att känna sig delaktiga i samhället. Det har lett till ett ökat fokus hos oss på förebyggande och hälsofrämjande åtgärder.

Vi testar nya arbetssätt och har skickat ut två expeditioner som undersökt varsin fråga. Resultaten från expeditionen barn och ungas möten med sin framtid används nu i vår verksamhet och har spridits till de skolor och förskolor som var med. Tillsammans med Stiftelsen Activa följer vi ESF-projekt #framtid med inriktning mot UVAS för att ta vara på lärdomar och erfarenheter samt återföra detta till regionens kraftsamling barn och unga. Det är ett resultat av den andra expeditionen Unga som varken arbetar eller studerar (UVAS).

Andra intressanta saker under året när det gäller barn och unga är projekt om barns resa i socialtjänsten där två forskare lett Verkstan för förbättringsarbete samtidigt som de och socialtjänsterna gjort granskningar för att se hur barnet röst kommer till tals och kan höras bättre. Vi har jobbat för mer likvärdig vård och tagit fram underlag för ett basutbud för psykisk hälsa för barn i hela länet, att få bättre studie- och yrkesvägledning och att fler jobbar tillsammans för att skapa förutsättningar för att elever ska klara skolan. Projektet Tillsammans för alla barns bästa (TABB) skriver att en förväntad effekt av det arbetet är att vi får bättre sätt att möta barns och ungas behov av stöd och hjälp. Det låter lovande som en utgångspunkt för att fortsätta arbetet tillsammans i den plattform som startar efter årsskiftet för kraftsamlingen barn och unga.

Matsalen, Kävesta folkhögskola.

Inkludering

När det gäller kraftsamlingen inkludering är målet att riva hinder för utsatta grupper för att minska utanförskapet på arbetsmarknaden. Här har vi en rad initiativ och samarbeten som vi hoppas kunna samla under 2024 till en lärplattform. Redan i dag jobbar Partnerskapet för sociala innovationer med frågan i ett nätverk som består av organisationer från civilsamhället och offentlig verksamhet i Örebro län som utgör forum för dialog och erfarenhetsutbyte om samhällsutmaningar och sociala innovationer. Två effekter vi hoppas se är att vårt län får bättre möjligheter för etablering av och livskraftiga sociala företag och sociala innovationer samt att få igång fler projekt och utvecklingsarbeten för civilsamhällesorganisationer som stärker både unga och äldre inom områden som kultur, idrott, hälsa och inkludering.

Vi fortsätter att utveckla och arbeta tillsammans för att Örebro län ska bli en ännu bättre plats att leva och verka på. Tack för att du varit med och bidragit i det arbetet under 2023. Välkommen att kavla upp ärmarna ytterligare ett varv inför 2024!

Jag önskar dig fina helgdagar och ett gott nytt år!

Petter Arneback Hjulström
regional utvecklingsdirektör

 

Läs hela nyhetsbrevet

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 21 december 2023