Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Tillsammans startar vi AI-resan

Framtidsforum är en mötesplats för samtal och inspiration kring Örebro läns utveckling. 2024 var temat: Tillsammans startar vi AI-resan.

Framtidsdagen arrangerades för Partnerskapet för regional utveckling. Örebro universitet var medarrangör. Vi fick höra om forskning och konkreta exempel på hur AI förändrat olika verksamheter.

Se gärna föreläsningarna från Framtidsdagen och dela dem vidare. Filmerna är automattextade, tryck på T för att få fram textningen.

Längst ner på sidan finns tips på hur du kan starta AI-resan själv eller i din organisation.

Örebro universitets verktygslåda för att starta AI-resan

Här får du en länk till universitetets verktygslåda som är bra att ha med sig på AI-resan - oavsett var du befinner dig. I verktygslådan finns resurser, kunskap, material och konkreta verktyg som kan hjälpa din organisation vidare på AI-resan. Universitetet skräddarsyr verktygen utifrån den fas ni befinner er i: vill ni starta, kompetenshöja eller implementera?

En färgglad illustration av en verktygslåda

Se inspelade föreläsningar från Framtidsforum

Tillsammans startar vi AI-resan

Johan Schnürer, Örebro universitet och Andreas Svahn, Region Örebro län

AI i regional kontext

Camilla Ulvmyr och Mikael Klintberg, Örebro universitet

AI, jobben och kompetenskraven

Magnus Lodefalk, Örebro universitet

AI som stöd vid behandling av stroke

Hozan Radhi, Region Örebro län

Utveckla Karlskoga med AI-tjänsten Affe

Andreas Haydeck, Karlskoga kommun

Kompetensförsörjning med SMARTER

Åsa Kärrman-Bolang, Örebro universitet

AI som redskap för grön omställning

Mikael Klintberg, Örebro universitet och Jonas Tannerstad, ÖBO

Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle

Rebecka Lönnroth, Kraftsamlingen, AI Sweden

Barn och unga med fokus på AI och undervisning

Johan Petersson och Josefin Karlsson, Örebro universitet 

Nästa steg på den regionala AI resan

Panelsamtal och Charlotta Englund (C)

08.30 Incheckning, kaffe och smörgås

09.30 Programmet startar - välkommen och inledning
Johan Schnürer, rektor, Örebro universitet
Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande (S)

AI – Omvärld
Amy Loutfi, vicerektor och professor, Örebro universitet      

Regionalt perspektiv
Camilla Ulvmyr och Mikael Klintberg, Örebro universitet     

10.30 Paus och mingel

11.00 Kompetensförsörjning - föredragning samt regionala exempel
Magnus Lodefalk, Örebro universitet, Åsa Kärrman-Bolang, Örebro universitet

Barn och unga med fokus på AI och undervisning - föredragning samt regionala exempel
Johan Petersson, Josefin Karlsson, Örebro universitet

12.00 Enklare mingellunch på plats i Musikhögskolan

13.00 Grön omställning - föredragning samt regionala exempel
Sascha Benes, Örebro kommun, Jonas Tannerstad, ÖBO och
Mikael Klintberg, Örebro universitet

Inkludering - föredragning samt regionala exempel
Andreas Haydeck, Karlskoga kommun, Hozan Radhi, Region Örebro län
och Rebecka Lönnroth, Kraftsamlingen, AI Sweden 

14.20 Rundabordssamtal utifrån länets utmaningsområden      

15.20 Fika och mingel

16.00 Nästa steg på den regionala AI-resan
Panelsamtal

  • Elisabeth Miles, projektledare på Avdelningen för digitalisering och IT, Örebro universitet.
  • Helena Nilsson, Region Örebro län, enhetschef på enheten för forskningsfinansiering och innovation
  • Siavash Vatanijalal, digital strateg, Sensus studieförbund
  • Kia Lagerkvist, digitaliseringschef, Kristinehamns kommun
  • Lars Rubensson är ansvarig för kompetensförsörjning på Handelskammaren Mälardalen

Charlotta Englund, regionråd (C)

17.00 Visning av Visualiseringslabbet på Innovationsarenan, Örebro universitet
Vi minglar och upplever olika AI-lösningar

18.30 Middag

Moderator: Mia Carlén

Programmet uppdateras löpande.

Vi fyller på med information om föreläsare och panelister under sommaren.

Andreas Svahn

Andreas Svahn, ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län. Svahn är även styrelseordförande för digitaliseringsbolaget Inera sedan i juni 2023, vars fokus är att utveckla gemensamma digitala lösningar för både regioner och kommuner.  

Johan Schnürer

Johan Schnürer, är rektor för Örebro universitet sedan 2016 och professor i mikrobiologi. Hans forskning har handlat om livsmedelsburna mikrosvampar och om deras interaktion med mjölksyrabakterier och propionsyrabakterier. Just nu leder Johan Schnürer, på uppdrag från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), en nationell arbetsgrupp för lärosätenas bidrag till totalförsvaret.

Amy Loutfi

Amy Loutfi, är professor i datavetenskap och prorektor för AI och innovation vid Örebro universitet. Loutfi leder forskargruppen AASS Machine Perception and Interaction Lab, inom Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, som bedriver internationellt erkänd forskning inom artificiell intelligens och autonoma sensorsystem. Hennes egen forskning spänner över maskinperception, AI-metoder och människa-robotinteraktion. 

Loutfi har lång erfarenhet av att arbeta med industrin och den offentliga sektorn i forskningsprojekt som handlar om AI, robotik och människa-robotinteraktion. Hon har dessutom ett starkt engagemang i strategiska frågor inom AI för hela Sverige, och är bland annat aktiv i WASP, Wallenberg Autonomous Sensor Systems Program. I sin roll som vicerektor för AI är hon involverad i AI Sweden, AI Competence for Sweden, Omstartskommissionen och regeringens samverkansprogram Näringslivets digitala strukturomvandling. 

Camilla Ulvmyr

Camilla Ulvmyr är verksamhetsledare vid samverkansplattformen för AI och Robotik, AI Impact lab, vid Örebro universitet. Plattformen som funnits i fem år är industrins och den offentliga sektorns ingång till AI-kompetensen vid Örebro universitet. AI Impact Lab är ett samarbete mellan Örebro universitet och Region Örebro län med uppdrag att föra samman akademi, företag och offentliga verksamheter för att accelerera AI-utvecklingen i regionen. Plattformen är även värd för Mittnoden inom AI Sweden.

Mikael Klintberg

Mikael Klintberg, är verksamhetsledare vid samverkansplattformen för AI och Robotik, AI Impact lab, vid Örebro universitet. Plattformen som funnits i fem år är industrins och den offentliga sektorns ingång till AI-kompetensen vid Örebro universitet. AI Impact Lab är ett samarbete mellan Örebro universitet och Region Örebro län med uppdrag att föra samman akademi, företag och offentliga verksamheter för att accelerera AI-utvecklingen i regionen. Plattformen är även värd för Mittnoden inom AI Sweden.

Magnus Lodefalk

Magnus Lodefalk, är docent och lektor i nationalekonomi vid Örebro universitet. Han initierade år 2019 det tvärvetenskapliga och internationella forskningslaboratoriet AI-Econ Lab (www.ai-econlab.com) för forskning om AI:s påverkan på arbetsmarknaden, med särskilt fokus på tjänster och tjänstemän. Magnus släppte nyligen den uppmärksammade boken ”Artificiell Intelligens och jobben” som ger en pedagogisk översyn av forskningsläget gällande AI och arbetsmarknaden. 

Åsa Kärrman-Bolang

Åsa Kärrman-Bolang, är verksamhetskoordinator för kompetensutveckling för yrkesverksamma vid Örebro universitet. Hon arbetar med att stödja och projektleda olika aktiviteter inom livslångt lärande. Detta inkluderar att synliggöra de aktiviteter vid universitetet som är lämpliga för yrkesverksamma, koordinera uppdragsutbildning samt projektleda lärandeaktiviteter och arbetspaket inom AI-projekt, exempelvis i Expert Learning Lab.

Johan Petersson

Johan Petersson, är sedan två år tillbaka anställd som pedagogisk utvecklare med inriktning mot Artificiell intelligens vid Högskolepedagogiskt centrum vid Örebro universitet. Han är gymnasielärare i botten och har jobbat 10 år med att undervisa främst matematik på det Naturvetenskapliga programmet. Uppdraget som nu ligger på hans roll är att stärka kompetensen inom AI hos undervisande personal och i förlängningen är tanken naturligtvis att detta ska spilla över på studenterna. En fråga som han ofta ställer sig är ”Vad behöver var och en kunna om AI?”

Josefin Karlsson

Josefin Karlsson, lektor, forskare och innovatör vid Örebro universitet och Talkamatic. Josefin har utvecklat ”Den digitala läskompisen” bland annat i nära samarbete med kommunala skolor i Örebro. Läskompisen ska väcka lusten till att läsa och hjälpa elever att hitta glädje och lässtrategier som är viktiga och som leder till större utbildningsmöjligheter. 

Sascha Benes

Sascha Benes, är innovationsstrateg och samhällsplanerare på Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen på Örebro kommun. I denna roll vill han främja att staden Örebro hittar nya sätt att jobba för mer hållbara och goda livsmiljöer för sina invånare. Han anser att AI är ett viktigt verktyg för att kunna uppnå städernas hållbarhetsambitioner. Därför har han drivit och initierat olika AI-projekt. Bland annat har han varit med i initieringen av Green.AI, vilket är ett samarbete mellan universitetet och kommunen för att kunna mäta städernas grönska på nya och mer effektiva sätt. 

Jonas Tannerstad

Jonas Tannerstad, chef inom el och automation på ÖBO, har tilldelats priset Årets AI svensk 2022. ÖBO grundar sitt energiarbete i datadrivna beslut och insikter där AI har blivit en naturlig del. Det har bland annat bidragit till en halvering av elförbrukningen sedan 2007. Till 2029 är målet att sänka elförbrukningen med 60 procent och värmeförbrukningen med 30 procent.

Andreas Haydeck

Andreas Haydeck, är digitaliseringsstrateg på Karlskoga kommun med 15 års erfarenhet av digitalisering. Han har expertis inom processautomation, kodning och AI, med särskilt fokus på språkmodeller. Andreas har tagit fram Karlskoga kommuns digitala tjänst ”Affe” som lanserades i mitten på januari. Affe tar emot förslag och svarar på frågor från invånare i Karlskoga. 

Hozan Radhi

Hozan Radhi, tidigare automationsingenjör med ett djupt intresse för teknik som tog steget in i medicinvärlden och specialiserade sig inom neurologi. I hans nuvarande roll som interventionell neurolog vid Universitetssjukhuset i Örebro brinner han för att behandla patienter som drabbats av akut ischemisk stroke med hjälp av trombektomi. Vår framgång på sjukhuset har varit banbrytande; vi har omdefinierat strokevården genom att införa innovativa riktlinjer och integrera avancerad mjukvara som använder artificiell intelligens. Denna teknologi accelererar processen att identifiera patienter som är kandidater för trombektomi, vilket möjliggör snabbare och mer effektiv behandling. Genom att tillämpa denna metodik har vi kunnat erbjuda livräddande ingrepp på plats, vilket har resulterat i en markant förbättring av patientutfallen och en ny era inom strokebehandling.

Rebecka Lönnroth

Rebecka Lönnroth är ansvarig för offentlig sektor på AI Sweden och leder bland annat satsningen Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle. Rebecka har arbetat med digitaliseringsfrågor i offentlig sektor under många år och har en bakgrund i både statlig, kommunal och regional sektor, däribland som regionutvecklare inom digitalisering och AI i Västra Götalandsregionen. Hon har även arbetat som managementkonsult med inriktning mot offentlig sektor på ett företag som heter Governo.

PANEL

Elisabeth Miles

Elisabeth Miles är projektledare på Avdelningen för digitalisering och IT, Örebro universitet. Elisabeth har under många år arbetat med digitalisering och förändringsledning inom både statlig, kommunal och privat sektor. Hennes drivkraft är digital transformation, dess inverkan på organisationen och hur nya tjänster och processer som skapar värde kan levereras.

I sin nuvarande roll leder hon bland annat uppdraget att ta "ett samlat grepp kring AI" för Örebro universitets interna verksamhetsutveckling för både kompetenshöjande insatser och piloter. 

Helena Nilsson

Helena Nilsson är enhetschef på enheten för forskningsfinansiering och innovation, hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Örebro län. Helena är disputerad forskare och adjungerad till Institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro universitet. Hon sitter i AI Swedens nationella styrgrupp för Informationsdriven vård, är med i SKRs nationella expertgrupp för satsning på AI inom svensk hälso- och sjukvård samt leder nationella projekt inom bla precisionsmedicin. Helena var huvudskribent för Region Örebro läns AI och datastrategi.

Det som driver henne i utvecklingsarbetet kopplat till AI är den stora nyttan teknologin kan erbjuda offentlig sektor i form av resurseffektivisering för att klara den enorma demografiska utmaningen Sverige och världen står inför inom framför allt hälso- och sjukvården.

Siavash Vatanijalal

Siavash Vatanijalal, digital strateg, Sensus studieförbund. 
Siavash arbetar med AI- och digitaliseringsutveckling kopplat till organisering och verksamhet. Han brinner för att göra mötet mellan det digitala och det mänskliga vettigt” Stor erfarenhet av att arbeta mångsidigt och brett i olika typer av verksamheter och projekt kopplat till ledarskap, förändringsledning och processledning inom AI, digitalisering, IT, kommunikation och organisationsutveckling.

Kia Lagerkvist

Kia Lagerkvist, digitaliseringschef, Kristinehamns kommun (Kommunrepresentant och representant för Kommunalt AI rådet inom AI Sweden och SKR)

Lars Rubensson

Lars Rubensson är ansvarig för kompetensförsörjning på Handelskammaren Mälardalen. Han föreläser i Arbetsmarknadskunskap och pratar om jobb och framtid med över 3  000 ungdomar varje år. Lars är aktiv i handelskammarens företagsnätverk inom frågor som rör utbildning, arbetsmarknad, HR, samt AI och digitalisering. Genom kunskap och nätverk arbetar Handelskammaren Mälardalen för att främja näringslivet i regionen.

Moderator

Mia Carlén, dagens moderator, är processledare och utbildare inom bland annat entreprenörskap och grupputveckling. Hon brinner för entreprenöriellt lärande och är en av upphovspersonerna till koncepten E-kampen och WE C Business. Tillsammans med kollegorna är hon med och driver STARTcentrum Social Impact som vill utveckla ett mer entreprenöriellt samhälle. Mia driver ofta initiativ inom entreprenörskap med inriktning jämställdhet och jämlikhet och vill skapa möjlighet för fler att ha verktyg för att påverka sin egen framtid. Hon hjälper även organisationer och företag att få upp ögonen för intraprenörskapets kraft och betydelse för att nå längre tillsammans.   

Inbjudan till Framtidsforum 2024

Framtidsforum är en mötesplats för samtal och inspiration kring Örebro läns utveckling. I år är temat: Tillsammans startar vi AI-resan.

Välkommen till Partnerskapet för regional utvecklings höstmöte. I år kallar vi det RUS:ens framtidsforum och vi arrangerar det tillsammans med Örebro universitet som också är platsen för dagen.

Har du just startat din AI-resa? Eller är AI en del av din vardag? Oavsett behöver vi som län ta klivet på det här tåget. Universitetet bidrar med forskningsperspektivet, från kommuner och USÖ kommer praktiska exempel och AI Sweden ger oss verktygen.

Vår rekommendation är att du avsätter minst en timma till det material arbetsgruppen och AI Sweden förberett för oss. Det gör att dagen blir mer givande för dig.

Tanken är att vi alla ska lämna universitetet på kvällen den 29 augusti fyllda av energi och har med oss några konkreta idéer att ta med hem. Kanske kommer idén tillbaka till universitetet, kanske utvecklar ni vidare på hemmaplan. Resan börjar vi i vilket fall tillsammans.

Tips för att starta AI-resan

Vår rekommendation är att du avsätter minst en timma till det material arbetsgruppen och AI Sweden förberett för oss. Det gör att dagen blir mer givande för dig. 

Ett exempel från Sollentuna

Kickstarta er AI-resa, chefsutbildning och HR:s roll i AI-transformationen - Anna Hildeland, Personalchef, Sollentuna Kommun, - AI Sweden Podcast | Podcast on Spotify

Grundläggande

Det går att slå av undertexterna i spelaren eller ändra från engelska till svenska.

För dig som rest ett tag i AI-världen

Hur jobbar man med AI på ett systematiskt sätt?

Hitta mer

My AI beskriver sig som ett "LinkedIn för AI”. Ett ställe att bli inspirerad, att dela erfarenheter, att nätverka och visa upp vad din organisation gör och har på gång inom AI. Skaffa gärna ett konto på plattformer och fortsätt lärandet där!

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 12 september 2024

Läs mer om Partnerskapets höstmöte