Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling
Regionorebrolan.se är Region Örebro läns officiella webbplats med information om de tjänster och den service som vi erbjuder.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
regionalutveckling@regionorebrolan.se
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post.
Kontaktuppgifter till våra medarbetare hittar du under respektive område.
Partnerskapet för sociala innovationer (PSI) är ett nätverk som består av organisationer från civilsamhället och offentlig verksamhet i Örebro län. Vi stärker förutsättningarna för sociala innovationer i Örebro län så att vi kan möta samhällsutmaningar och bidra till en hållbar utveckling.
Partnerskapet för sociala innovationer är ett forum för dialog och erfarenhetsutbyte om samhällsutmaningar och sociala innovationer. Vi erbjuder projektstöd och ger råd och stöd för utveckling av sociala innovationer.
Partnerskapet för sociala innovationer finns sedan år 2015 och vi samlar ungefär 40 verksamheter och organisationer.
Det är arbetsutskottet hos PSI som ansvarar för den löpande planeringen av verksamheten.
Film från Mötesplats Social innovation (MSI) förklarar begreppet "social innovation".
En social innovation är en ny idé, ny tjänst eller ny modell som tar itu med behov och utmaningar i samhället, exempelvis integration, folkhälsa och hållbarhetsfrågor. Sociala innovationer är bra för både individer och samhället, eftersom de kan hjälpa till att lösa sådana utmaningar.
Samhällssamtalet är en mötesplats för det offentliga, företag och civilsamhälle där vi tillsammans fokuserar och identifierar aktuella samhällsutmaningar utifrån våra respektive kunskaper och perspektiv.
Samhällssamtalet är en grund för att bygga nätverk, skapa allianser, utveckla samverkansprojekt och ta till vara idéer som är till nytta för medborgare och samhället i stort.
De flesta samhällssamtalen filmas och publiceras på den här sidan så att du kan ta del av dem i efterhand.
Under 2022 kommer Partnerskapet för sociala innovationer bjuda in till fyra samhällssamtal.
Sociala innovationer handlar om att möta samhällsutmaningar med nya idéer och lösningar som höjer kvaliteten på och förbättrar samhällets tjänster till invånarna. Partnerskapet för sociala innovationer bjuder in till samhällssamtal för att samtala om nya gemensamma lösningar på tre olika samhällsutmaningar.
Malin Lindberg, Luleå Tekniska Universitet (LTU)
Anders Bro/Malin Lindberg
Tillit är den goda sammanhållande kraften mellan människor. I ett tillitsfullt klimat kan kompetens och kreativitet tillvaratas och grunden för ett öppet, demokratiskt samhälle växa fram.
Några frågor som kommer att belysas under samhällssamtalet är:
Anna Lexelius, Förbundschef i Samordningsförbundet Östra Södertörn, tidigare huvudsekreterare i Tillitsdelegationen
Ann-Marie Wulfstrand-Byhlin, tidigare förbundsordförande för Verdandi och representant i referensgruppen som följde utarbetandet av förslaget till ny socialtjänstlag
Monika Berg, docent och lektor i sociologi och verksam som forskare inom miljösociologi vid Örebro universitet. Bedriver även forskning om välfärdsstatens organisering och dess inverkan på förtroendeskapande processer
Samtalet modereras av Lisa Örnéus, Finsam Lekeberg-Örebro.
Finsam Lekeberg-Örebro, Stiftelsen Activa, Verdandi, Örebro universitet, Region Örebro län samt Partnerskapet för sociala innovationer i Örebro län.
Hur interagerar olika samhällsaktörer för att tillsammans identifiera behov och utveckla lösningar?
Malin Lindberg, professor vid Luleå Tekniska universitet, introducerar temat och lyfter särskilt fram innovativ samverkan för arbetsinkludering utifrån ett aktuellt FORTE-finansierat forskningsprojekt.
Petra Holmlund, kommunikatör och projektledare på Samarkand 2015 berättar om ett unikt samarbete i bolagsform i Ludvika och Smedjebacken som samlar ett 50-tal aktörer från offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle.
I projektet CROSS skapar vi tillsammans en modell för hälsofrämjande och proaktiv samverkan mellan kommuner, närsjukvård och civilsamhälle. Sektorernas olika utgångspunkter kan skapa hinder i samverkan men är också möjliggörare för alternativa arbetssätt. Vad behövs för att vi ska kunna ta vara på det lokala civilsamhällets engagemang och fria vilja att agera kring samhällsutmaningar? Johanna Ek är projektledare i Region Örebro län.
Samtalsledare: Johanna Ek
Nära tolv procent av alla barn 0-17 år i Örebro län lever i ekonomiskt utsatta hushåll, vilket innebär en ökad risk för sjukdom och psykisk ohälsa. Hur kan vi samverka för att möta effekterna av barnfattigdom i länet och på vilket sätt kan vi göra strukturella förändringar utifrån allas lika värde? Maria Lindborg genomför på regionens uppdrag en förstudie kring barnfattigdom i länet.
Samtalsledare: Maria Lindborg
Alf Wikström har under många år varit en av Bredsjös eldsjälar, en ständig pådrivare för arbete, kultur och livskraftiga näringar i Hällefors med omnejd. Vad behöver landsbygdens eldsjälar för att orka i längden? Hur kan vi hjälpas åt att stötta lokal utveckling?
Samtalsledare: Alf Wikström
För att möta klimatutmaningarna behöver vi göra något åt våra konsumtionsmönster. En väg framåt är att främja en ekonomi där vi delar på våra tillgångar. Uppdraget är dock ingens – medan ansvaret är allas. Så hur kommer vi igång med delningsekonomiska initiativ i Örebro län? Andreas Sävenstrand är miljöstrategpå Örebro kommun.
Samtalsledare: Andreas Sävenstrand
Samtalet modereras av Anders Hagman, Svenska kyrkan Västerås stift.
Coompanion, Svenska kyrkan, Örebro kommun, Örebro universitet, Region Örebro län samt Partnerskapet för sociala innovationer i Örebro län.
Idag finns det drygt fem tusen unga människor i Örebro län som varken arbetar eller studerar. Varför gör de inte det? Vilka är de och hur kan vägen till arbetsgivarna se ut? Partnerskapet för sociala innovationer bjuder in till samhällssamtal för att hitta nya samarbeten och nya gemensamma lösningar.
Vad vet vi om den grupp av unga vuxna som varken arbetar eller studerar, nationellt och i Örebro län?
Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare Region Örebro län
Vad påverkar arbetsgivares synsätt på arbetslösa från utsatta grupper? Hur kan förutsättningarna förbättras för en mer inkluderande arbetsmarknad? I rapporten Vägen till arbetsgivarna finns många lärdomar och framgångsfaktorer.
Lena Strindlund, Fil. Dr och verksamhetsutvecklare på Samordningsförbundet Centrala Östergötland
Vad säger lagen om hur vi aktivt kan förebygga diskriminering i arbetslivet? Hur kan detta användas som en metod på arbetsplatser?
Caroline Daly, verksamhetsansvarig Örebro rättighetscenter
Samtalet modereras av Sofia Sjöström, Örebro kommun
Örebro rättighetscenter, Finsam Lekeberg-Örebro, Stiftelsen Activa, Örebro universitet, Region Örebro län samt Partnerskapet för sociala innovationer i Örebro län.
Du som vill ha råd och metodstöd kring sociala innovationer kan vända dig till:
Coompanion, Stiftelsen Activa är några organisationer inom PSI som har till huvuduppgift att ge råd och stöd i framväxten av sociala innovationer.
Kontakta PSI för att
Parter inom PSI som driver projekt kan få stöd från partnerskapet med
Läs mer om och ansök om stödet Utvecklingsmedel social innovation
Beviljade stöd Utvecklingsmedel social innovation
Har din organisation en projektidé som ni söker samverkansparter till? Eller har ni andra frågor om projektstöd? Kontakta någon av representanterna i PSI's arbetsutskott.
Under 2021 ingår följande parter/personer i arbetsutskottet:
Under 2020 tog Partnerskapet för sociala innovationer fram en verksamhetsplan för 2021-2026. Varje år tar vi fram en aktivitetslista för det kommande året.
Verksamhetsplan 2021-2026 för PSI (Pdf, 212kB)
Aktivitetslista 2021 för PSI (Pdf, 232kB)
Anders Bro
Utvecklingsledare: Social ekonomi
Mona Hedfeldt
Utvecklingsledare: Civilsamhälle
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 6 maj 2022
Nätverk inom kultur och civilsamhälle
Kommunal samverkan