Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vintercykling

Låter du cykeln stå när temperaturen kryper ner mot noll? Eller fortsätter du att trampa året om? Genom att cykla året runt får du i dig massor av frisk luft – samtidigt som du bidrar till en frisk luft för alla. Du gör inte bara en insats för din hälsa utan även för en bättre luftmiljö med minskad trängsel, oljud och klimatpåverkan. Att trampa året runt går alldeles utmärkt – prova så får du se!

En vintrig landsväg i motljus. En cyklist syns på långt håll.

  Fem snabba tips:

  • Använd vinterdäck, i alla fall på framhjulet.
  • Ta på fler tunna lager kläder i stället för några tjocka.
  • Använd skyddsglasögon för att slippa få snö i ansiktet.
  • Se till att du syns! Använd reflexer och cykellysen.
  • Smörj låset så det inte fryser i kylan.

Se våra filmer om vintercykling

 

Du som trampar året runt gör en insats för hälsan, för minskat buller, bättre luftmiljö och mindre trängsel i din omgivning och för minskad klimatpåverkan. Om fler gjorde som du skulle samhället spara stora summor inom många områden.

Om du tycker att tröskeln är hög för att börja cykla på vintern, börja enkelt och begränsa det till någon dag eller två i veckan. Så småningom kommer du fått in vanor kring föredraget tempo, klädsel och liknande.

Vinterdäck tar dig genom det mesta

När du använder vinterdäck på din cykel ger du dig själv en trygg cykelupplevelse på vintern. Så länge snön är kall så fäster dubbarna i vinterdäcken bra, och även så med is. Det du bör vara lite försiktig med är blöt snö, och framförallt om den blöta snön har frusit och skapar hårda spår.

Underhåll din cykel

Om du cyklar mycket på vintern kan din cykel behöva lite extra underhåll då den under denna period blir mer smutsig. Att smörja kedjan är det allra viktigaste, så att inte saltet från vägarna fastar. Glöm inte heller stänkskydd. På många cyklar sitter dessa redan på och skyddar mot att snö, lera och modd stänker upp på benen.

Ta det lugnt

På vintern kan du behöva cykla i ett lite mer långsamt tempo än du är van vid, så ha lite extra tidsmarginal när du ska iväg någonstans. Viktigast är dock att du saktar ner i kurvorna och där det rör sig fler cyklister och andra trafikanter.

Underhåll på cykelbanorna

Ofta går det bra att cykla på det cykelbanor som finns i städerna då dessa i mångt och mycket plogas, sandas och saltas precis som bilvägarna. Vissa sträckor kommer dock förbli oplogade, men med ordentliga vinterdäck och lite lägre fart brukar det gå bra även där. Om du upplever att en cykelbana har sämre underhåll på vintern, testa att kontakta din kommun och ge förslag på förbättring.

 

  Därför bör du cykla året om:

Att cykla är en investering i din hälsa. Du får bättre kondition, ökar förbränningen och stimulerar dessutom andningen, musklerna och balansen på ett skonsamt men effektivt sätt. Den som cyklar regelbundet får exempelvis ökad prestationsförmåga, bättre sömn, ökad koncentrationsförmåga och bidrar till ökad säkerhet för cyklister när fler cyklar.

Förutom den energin som krävs för tillverknings- och distributionsprocessen är användning cykel ett fordon som är fri från utsläpp av växthusgas eller skadliga partiklar, och är dessutom mycket tyst i jämförelse med motoriserade och tyngre fordon.

I Sverige beräknas 3 100 personer dö i förtid varje år på grund av luftföroreningar från trafiken. Dessutom släpper biltrafiken ut koldioxid som på ganska kort tid kan leda till dramatiska förändringar i det globala klimatet.

Om fler väljer cykeln som sitt främsta transportmedel  även under vintern leder det till förbättringar för den lokala och globala miljön.

Att cykla är bra för din privatekonomi. Cykeln är ett billigt fordon i jämförelse med andra alternativ. Det går inte att jämföra inköpspriset mellan en bil och en cykel och med tanke på att cykeln inte kräver något bränsle kan man spara mycket pengar av att använda cykeln i sin vardag. Men kom dock ihåg att en investering i ett par vinterdäck är nödvändigt både för din och andras säkerhet.

Cykelinfrastruktur är också mycket billigare än infrastruktur för bilar eller kollektivtrafik. De stora hälsofördelarna med cykling bidrar även till minskade vårdkostnader för samhället.

Collage med vintercyklingsbilder: dubbdäck, cykellyse, cykling i snö.
Logotyper för Region Örebro län, Region Östergötland, Region Sörmland, Biodriv Öst och EU/Tillväxtverket

Kontakter

Linda Svensson

Utvecklingsledare hållbara transporter

Jessica Jeppson

Kommunikatör

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 februari 2024