Region Örebro läns webbplats för Regional utveckling
Regionorebrolan.se är Region Örebro läns officiella webbplats med information om de tjänster och den service som vi erbjuder.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
regionalutveckling@regionorebrolan.se
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post.
Kontaktuppgifter till våra medarbetare hittar du under respektive område.
Rikare utbud av kultur- och fritidsaktiviteter kan bidra till en attraktivare livsmiljö och social sammanhållning, enligt den Regionala utvecklingsstrategin.
Kulturdeltagandet på fritiden bland barn och unga är högt, men varierar för olika aktiviteter och stimuleras av användningen av digitala verktyg som till exempel mobiltelefoner. Att se på film, tv-program, -serier och videoklipp tillhör de kulturaktiviteter som barn och unga gör dagligen. När det gäller eget utövande är fotografering, måla, rita, sjunga eller rappa på egen hand vanligast. Många spelar också TV- och datorspel. De flesta har läst minst en bok det senaste halvåret.
Region Örebro läns främjandeverksamhet arbetar med talangutveckling, feriepraktik och arrangörsutveckling tillsammans med unga i länet. I många fall sker samverkan mellan olika parter där kommuner, folkbildningen och civilsamhället har viktiga roller.
Kultur- och musikskolor ger barn och unga möjlighet att utveckla sitt eget skapande.
I flertalet av Örebro läns kommuner finns kommunala kultur- och musikskolor. Det finns behov av en regionövergripande samordning för kulturskolorna i länet. Det visade en utredning som genomfördes av Region Örebro län.
Utvecklingsområden handlar om att alla barn och unga ska ha möjlighet att ta del av utbudet, oberoende av socioekonomi, samt att bredda kulturutbudet att gälla fler kulturslag.
Musikundervisningen i länet utvecklas till exempel genom El Sistema där den klassiska musiken är verktyg för social och mänsklig utveckling.
Syftet är att förebygga utanförskap genom undervisning i musik för barnen i deras egen miljö, med start i tidig ålder. Försök har startats på flera platser i länet.
Ung peng är ett stipendium som syftar till att uppmuntra och stödja ungdomar som vill genomföra kulturarrangemang eller kulturaktiviteter på fritiden för personer i åldrarna 13– 25 år.
Det finns ett etablerat samarbete kring Ung peng mellan Region Örebro län och flertalet kommuner i länet. För att Ung peng ska spridas och användas i hela länet krävs fortsatt utveckling.
Barn och ungdomars inflytande stimulerar de demokratiska strukturerna. Det breda utbudet av kultur och fritidsaktiviteter i hela länet attraherar barn och unga, även från socioekonomiskt svaga grupper. Tillgången till lokaler och andra ytor för fritidsaktiviteter har ökat.
Det är primärt ett kommunalt ansvar att se till att det finns platser där barn och unga kan bedriva kulturell fritidsverksamhet, till exempel i kulturskola, på fritidsgårdar och bibliotek. Även regionala kulturinstitutioner och kulturaktörer genomför programverksamhet som barn och unga kan ta del av, till exempel under skolloven.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 19 januari 2021
Kultur och hälsa
Kulturella och kreativa näringar
Kultur i skolan
Kultur och turism
Kultur och digitalisering
Samhällsplanering och kollektivtrafik
Kultur och miljö